•   Binnenlands nieuws        
 •   Het Nederlandse economische nieuws        


 • Gasverbruik in EU in gedaalt in november.

  TAGS:

  - Actueel.
  - Binnenland.
  - Economie.
  - 5 december 2022.
  - Argief: Economie, energie, gasverbruik.


  De Financial Times meldt dat het gasverbruik in de EU ook in november een kwart lager ten opzichte van eerdere jaren. Sinds de oorlog in Oekraïne proberen de EU-landen minder afhankelijk te worden van Russische grondstoffen. Omdat er geen nagenoeg geen Russisch gas meer wordt gekocht en geleverd, is er meer aardgas ingekocht uit Noorwegen, Qatar, Canada en de VS.

  Maar belangrijker is dat het verbruik ook sterk is afgenomen. Geholpen door het weer wat in november warmer geweest. Daardoor heeft men minder de cv-installaties kunnen laten draaien. De hoge prijzen zorgt er voor, de vele mensen de thermostaat veel lager instellen, en ander manieren opzoeken om te besparen.
  In Nederland lag het gasverbruik vorige week zo’n 33 procent lager dan het gemiddelde van de voorbije drie jaren. In combinatie met de forse toestroom van vloeibaar gemaakt aardgas (lng) en goed gevulde gasopslagen in de EU ebben de zorgen over acute gastekorten in Europa als gevolg van de Russische acties enigszins weg. Dat is ook terug te zien in de gasprijzen op de voor Europa maatgevende beurs in Amsterdam. Een megawattuur gas kostte daar 109 euro, wat 29 procent minder is dan een maand geleden. Wel is de prijs drie keer zo hoog als het gemiddelde voor deze periode in de afgelopen vijf jaar.

  Links:
  ADR1
  Wetenschap in beeld. Waar haalt Europa zijn aardgas vandaan?
  NOS, EU-landen gevraagd gasverbruik terug te dringen
  Nu.nl •   Binnenlands nieuws        
 •   Het Nederlandse economische nieuws