•   Binnenlands nieuws        
 •   Het Nederlandse economische nieuws        


 • Hypotheekrente daalt licht.

  TAGS:

  - Actueel.
  - Binnenland.
  - Economie.
  - 5 december 2022.
  - Argief: Economie, banken, hypotheekrente.


  De afgelopen maand zijn vooral de tarieven voor de langere termijn hypotheken gedaald. Sinds begin 2022 zijn de rentes omhoog gegaan, van 1 tot 2 procent in januari naar 4 tot 5 procent eind oktober. Alleen in de zomer maanden was er een kleine onderbreking en gingen de rentes heel licht omlaag.

  Momenteel is het gemiddelde hypotheek tarief voor 10 jaar vast gemiddeld 4,32 procent. Dat is ca. 0,22 procentpunt lager dan eind oktober. Ook werd het een stuk goedkoper om de hypotheekrente voor twintig of dertig jaar vast te zetten. Het ging om een daling van 0,08 procentpunt in een week tijd.
  De laatst 10 jaar (tot begin 2022) was wat de hypotheek rente ging doen redelijk voorspelbaar en was de rente zeer laag. De huidige marktomstandigheden zijn echter veel lastiger te voorspellen. De oorlog in Oekraïne, de hoge inflatie, het grote personeels tekort en het zwalkende beleid van Rutte 4 zogrt voor veel onduidelijkheid.
  De variabele rente loopt wel op. Zo kwam er in de voorbije vijf weken maar liefst 0,5 procentpunt bij. Dit komt doordat de variabele hypotheekrente sterker samenhangt met het rentebeleid van de Europese Centrale Bank (ECB). De korte termijn verwachting is dat de vaste hypotheekrentes (10, 20 en 30 jaar vast) redelijk stabiel zullen blijven, maar dat de variabele hypotheekrente naar aanleiding van het beleid van de ECB nog zal stijgen.

  Links:
  BNR
  Nu.nl
  Business Insider Nederland
  Actuelerentestanden •   Binnenlands nieuws        
 •   Het Nederlandse economische nieuws