•   Binnenlands nieuws        
 •   Het Nederlandse economische nieuws        


 • Kinderopvang flink duurder.

  TAGS:

  - Actueel.
  - Binnenland.
  - Economie.
  - 1 december 2022.
  - Argief: Economie, kinderopvang.


  Heel veel kinderopvangcentra verhogen hun tarieven met ca 10 percent, wat momenteel neer komt op net iets minder dan de huidige inflatie. Op basis van voorspellingen van het Centraal Planbureau (CPB) bepaalt het kabinet de hoogte van de kinderopvangtoeslag. Alleen was dat in maart en toen was de raming fors lager dan de huidige inflatie.
  Het maximale uurtarief waarover ouders toeslag kunnen krijgen, stijgt volgend jaar met 5,6 procent. Een verhoging van de tarieven met ca 10 percent zorgd er dus voor dat men flink meer zelf moet betalen.
  Het kabinet bekeek de afgelopen tijd of het de kinderopvangtoeslag zou laten meestijgen met die hogere tarieven. Maar het ministerie meldt nu dat het pas in 2024 naar een nieuwe verhoging kijkt.
  De door de VVD gereorganiseerde Belastingdienst blijkt weer niet in staat om zijn systeem aan te passen. Daarom is besloten pas in 2014 naar een nieuwe verhoging kijkt.De eerste toeslagen voor 2023 worden al deze maand uitgekeerd. De vrees bestaat dat het vooral voor lage inkomens moeilijk wordt om nog kinderopvang te kunnen betalen.
  De tarievenstijging nog niet het enige. Vooral lagere en middeninkomens gaan nóg meer betalen dan alleen dat. Hun eigen bijdrage (dus het deel waar je geen kinderopvangtoeslag voor krijgt) gaat in 2023 namelijk relatief hard omhoog.
  Al met al gaat de eigen bijdrage in 2023 ongeveer met 10 tot 40 procent omhoog.

  Links:
  Famme.nl
  Rijksoverheid
  NU.nl
  AD.nl •   Binnenlands nieuws        
 •   Het Nederlandse economische nieuws