•   Binnenlands nieuws        
 •   Het Nederlandse economische nieuws        


 • AOW iets meer omhoog?

  TAGS:

  - Actueel.
  - Binnenland.
  - Economie.
  - 9 december 2022.
  - Argief: Economie, AOW.


  Gepensioneerden krijgen komend jaar mogelijk toch nog iets meer AOW dan gedacht. De Eerste Kamer eist dat een extraatje dat het kabinet wil afschaffen volgend jaar terugkomt. AOW’ers zouden er daardoor vanaf 1 juli 23 euro per maand bij krijgen.
  Vanaf 1 januari stijgt de AOW mee met het minimum loon (ook dat wilde VVD, CDA, D66 en CU tegen houden). Om een deel van de kosten te dekken wilde het kabinet de IOAOW verlagen van €28,- naar €5,-. Wat inhoud dat ongeveer een derde van de AOW te niet wordt gedaan.
  Laten we eerst eens kijken naar Engeland., daar wordt de Hinkley Point C kerncentrale gebouwd. Ook de Britse regering moest het project goed keuren met met enkele waarborgen voor de investering. De eerste ramingen voor de bouw waren 19,6 miljard pond(2016). In 2019 werden de bouwkosten al geraamd op 22,9 miljard pond. Inmiddels zorgen vertragingen er voor dat er naar schatting nu 500 miljoen pond extra bij moet.
  De bouw is gestart op 11 december 2018 en de planning was dat de centrale in 2025 in gebruik zou kunnen worden. Inmiddels is de ingebruik name datum met 15 maanden opgeschoven naar 2027.
  Bouwtijd en kosten zijn dus al aardig uit de hand gelopen.
  Hoe goed gaat het in Frankrijk? Daar is men in 2007 gestart met de bouw van de derde kerncentrale in Flamanville. De oorspronkelijke raming van de kosten was 3,4 miljard euro. Men bouwd nogsteeds aan deze reactor en zijn de kosten opgelopen tot zo’n 19 miljard euro, dat is vijf keer meer dan de originele raming.
  De de centrale zou opgeleverd worden in 2012 (bouwtijd 5 jaar.) Inmiddels hoopt men dat de centrale in 2025 opgeleverd wordt.


  Tot slot Finland, daar werd december 2021 de kerncentrale Olkiluoto 3 opgestart. Men begon in 2005 en volgens het oorspronkelijke schema had de constructie in 2009 klaar moeten zijn. De op leverdatum is dus 12 jaar later dan geplanned. Ook hier lipen de kosten fors uit de hand. De kosten liepen op tot zo’n 11 miljard euro, zeker drie keer meer dan oorspronkelijk gedacht.

  In 2020 publicerde de PZC een raming voor de bouw van twee grotere nieuwe kerncentrales in Borssele met een prijskaartje van ca. 8 tot 10 miljard euro per stuk. Aan gezien in Engeland en Frankrijk de kosten overschrijdingen voor een groot deel op het bordje van de belasting betalers is geschoven. Geeft dit geen goed gevoel. Rutte4 is nl. bij uitstek een regering gebleken die onbetrouwbaar is en continu sluipwegen zoek in regelgeving. En dat maakt het grootste probleem, niet te techniek maar de mens die een beslist moet maken. En voorlopig laten die niet blijken betrouwbaar te zijn.
 •   Binnenlands nieuws        
 •   Het Nederlandse economische nieuws