Datum: 23 december 2022
Een opmerking? E-mail: hennie@vanrooten.info

Planten en dieren van Antarctica in gevaar.

65% van de planten en dieren van Antarctica zou kunnen verdwijnen, zeggen wetenschappers. De iconische keizerspinguïns lopen het grootste risico. Dit blijkt uit de studie die donderdag (22-23-2022) in het tijdschrift PLOS Biology is gepubliceerd.

Het was slechts een kwestie van tijd voordat door de mens veroorzaakte klimaatverandering en vervuiling zelfs het meest geïsoleerde continent ter wereld zouden bereiken. Nu de temperatuur wereldwijd stijgt, is het ongerepte landschap van Antarctica al aan het veranderen, en nieuw onderzoek toont aan dat de meeste planten- en diersoorten in de regio, waaronder de iconische keizerspinguïns, in de problemen zitten. Uit de studie die in het tijdschrift PLOS Biology [1] is gepubliceerd, blijkt dat 65% van de inheemse soorten van Antarctica, waaronder de keizerspinguïns, waarschijnlijk tegen het einde van de eeuw zal zijn verdwenen als de wereld doorgaat met haar normale gang van zaken en de planeet niet in toom houdt met opwarming door middel van uitstoot van fossiele brandstoffen.
De studie toonde ook aan dat de huidige instandhoudingsinspanningen op Antarctica niet werken op het snel veranderende continent. Onderzoekers concludeerden dat het implementeren van een extra laag kosteneffectieve strategieën, die ze in het onderzoek uiteenzetten, tot 84% van de kwetsbare biodiversiteit van Antarctica zou kunnen redden. “Antarctica draagt niet echt bij aan klimaatverandering; er wonen daar niet veel mensen, dus de grootste bedreiging voor het continent komt van buiten het continent”, vertelde Jasmine Lee, hoofdauteur van de studie. "We hebben echt wereldwijde actie tegen klimaatverandering nodig, evenals wat meer lokale en regionale instandhoudingsinspanningen, om Antarctische soorten de beste kans te geven om in de toekomst te overleven."

Jonge keizers pinquïns.

Het geografische isolement van Antarctica heeft het continent lange tijd beschermd tegen de verslechterende gevolgen van de klimaatcrisis en andere milieurampen die de rest van de wereld teisteren, zoals bosbranden, overstromingen en droogte. Wetenschappers hebben al een significante veranderingen waargenomen in zijn noordelijke tegenhanger, de Noordpool, die vier keer sneller opwarmt dan de rest van de planeet. Maar nu beginnen de gevolgen van de klimaatverandering ook zichtbaar te worden op Antarctica. Recente gegevens suggereren bijvoorbeeld dat het zee-ijs van Antarctica nu sneller daalt dan decennia daarvoor.
Uit het onderzoek van 22 december 2022 blijkt dat het verdwijnende zee-ijs verschillende soorten zeevogels bedreigt, zoals keizerspinguïns

en Adéliepinguïns, die van april tot december afhankelijk zijn van het ijs om hun kleintjes voort te brengen. Als het ijs eerder smelt of later in het seizoen bevriest, als gevolg van stijgende temperaturen, wordt het voor de pinguïns een probleem om hun voortplantingscyclus te voltooien.
Iconische soorten, zoals keizerspinguïns en Adélie-pinguïns, lopen gevaar en het is echt triest om te bedenken dat Antarctica een van de laatste grote wildernissen op de planeet is en dat ook daar menselijke invloeden worden gezien en gevoeld. Het is gewoon ongelooflijk triest om te bedenken dat wij die soorten met uitsterven bedreigen.

Op Antarctica bedreigt klimaatverandering meer dan 80% van de keizerspinguïnpopulatie.

Keizerspinguïns zijn de meest kwetsbare soorten op Antarctica, volgens een nieuwe studie gepubliceerd in Plos Biology. Volgens de meest pessimistische schatting zouden keizerspinguïns in 2100 mogelijk volledig zijn uitgestorven.
De aanwezigheid van mensen en hun toe nemende activiteiten in de regio zijn een gevaar. De studie toont aan dat wetenschappelijke expedities en infrastructuur zich uitbreiden, terwijl de jaarlijkse toeristenaantallen sinds de jaren negentig meer dan verachtvoudigd zijn.
Een apart onderzoek van eerder dit jaar toonde aan dat de toenemende menselijke aanwezigheid in de regio ervoor zorgt dat er meer sneeuw smelt. Wetenschappers ontdekten dat zwarte koolstof - de donkere, stoffige vervuiling die ontstaat door het verbranden van fossiele brandstoffen - neerslaat op locaties waar mensen veel tijd doorbrengen. Zelfs de kleinste hoeveelheid van deze verontreinigende stof kan al een aanzienlijke invloed hebben op het smelten van het ijs en de sneeuw.

Wat kunnen we doen?

Hoewel de bedreiging voor de soorten en het ecosysteem van Antarctica steeds beter gedocumenteerd wordt, begrijpen beleidsmakers ze vaak niet. Daardoor kan het vinden van fondsen voor natuurbehoud kan een uitdaging zijn.
Maar deze studie bevat verschillende maatregelen die daadwerkelijk kosteneffectief zijn, met een geschatte kostprijs van 1,92 miljard dollar in de komende 83 jaar, of ongeveer 23 miljoen dollar per jaar – een fractie van de wereldeconomie.
Deze strategieën omvatten het minimaliseren en beheren van menselijke activiteit, transport en nieuwe infrastructuur, evenals het beschermen van inheemse soorten en het beheersen en proberen uit bannen van niet-inheemse soorten en ziekten die de regio binnenkomen.

De overeenkomst van Parijs van 2015 met als doel het verminderen van de uitstoot van broeikas gassen. De voordelen van iets doen aan klimaatverandering zijn goed voor de menselijke gezondheid, het leven en ook de economie. Het hangt gewoon af van prioriteiten die we stellen.
Het is belangrijk om de aandacht te vestigen op hoe kritisch bedreigd de Antarctische biodiversiteit is. Deze studie bouwt voort op eerder werk en toont de urgentie aan waarmee beleidsmakers actie moeten ondernemen tegen klimaatverandering, als er enige kans is om de Antarctische biodiversiteit te beschermen.
Dit nieuwste onderzoek komt dagen nadat de onderhandelaars op de VN-biodiversiteitstop in Montreal een baanbrekend akkoord bereikten om de vitale ecosystemen van de planeet beter te beschermen, inclusief een belofte om tegen 2030 30% van het land en de oceanen te beschermen.

Pinquïns op steeds minder ijs.

Nu de klimaatcrisis de meest doordringende bedreiging vormt voor de Antarctische biodiversiteit, is het meer dan ooit nodig is om het wereldwijde beleid te beïnvloeden om een van de uitgestrekte, ongerepte biomen van de aarde te redden.
Dit is nog maar het topje van de ijsberg. We bevinden ons nu op dit enorme keerpunt, niet alleen voor Antarctica, maar wereldwijd, als het gaat om het klimaat. We hebben de kans om het te stoppen en als we nu niets doen, zullen de gevolgen veel, veel erger.

Tags

Financiele informatie

Het bekijken op Antarctica van pinguïns.

Kosten nieuwe kerncentrales.

De kosten voor de bouw van de nieuwe kerncentrales wordt compleet uit zijn verband getrokken. Het kabinet Rutte4 belazerd de Nederlandse bevolking met open ogen. De bouw van kerncentrales in Finland, Frankrijk en Engeland bewijst dit.
Meer...

Uitspraak over salarisverlaging V&D pas in mei.

Definitieve duidelijkheid voor de werknemers over de eenzijdig aan gekondigde salaris verlagining door V&D zal nog even op zich laten wachten. Het hoger beroep door V&D aangespannen naar aanleiding van de verloren rechtzaak dient op 27 mei. Het gerechtshof zal na behandeling op 27 mei een uitspraak doen, waarschijnlijk begin juni.
V&D kondigde ......
Lees meer

HetVrijeVolk.info
/
© Copyright 2014 A - , all rights reserved. Design by Celandiahosting