•   Binnenlands nieuws        
 •   Het Nederlandse economische nieuws        
 • Kabinet wil 2 kerncentrales bouwen.

  Hypotheekrente.

  De afgelopen maand zijn vooral de tarieven voor de langere termijn hypotheken gedaald. Sinds begin 2022 zijn de rentes omhoog gegaan, van 1 tot 2 procent in januari naar 4 tot 5 procent eind oktober.

  Meer...

  Gasverbruik fors minder.

  De Financial Times meldt dat het gasverbruik in de EU ook in november een kwart lager ten opzichte van eerdere jaren. Sinds de oorlog in Oekraïne proberen de EU-landen minder afhankelijk te worden van Russische grondstoffen.

  Meer...

  Is de inflatie over het hoogste punt heen?

  Vele Nederlanders hebben moeite de eindjes aan elkaar te knopen, 2022 was een zwaar jaar. Een recessie? Een gierende inflatie en een historisch koopkrachtverlies. Wat zal 2023 brengen.

  De inflatie steeg de afgelopen maande tot boven de 15 percent. Een inflatie die zelfs in de jaren 70 niet werd gehaald. Volgens de laatste berekeningen daalt de koopkracht gemiddeld 4 percent voor de Nederlanders. In 2023 berekend het CPB met een verlies aan koopkracht van nog maar 0,3 procent.
  Maar het ingrijpen van de overheid kan voor grote verschillen zorgen. Vooral de minima worden ondersteund. Het minimum loon gaat omhoog en dat houd in, dat de daar aan gekoppelde sociale uitkeringen en AOW mee stijgen. Ook een heel belangrijkste maatregel is het prijsplafond voor energie voor huishoudens. Een belangrijke besparing voor huishoudens met een variabel energie contract. Veel gepensioneerden die een aanvullend pensioen hebben gaan er de komende tijd veelal extra op vooruit omdat veel pensioefondsen in staat zijn de pensioen te verhogen (voor het eerst sinds vele jaren.)
  Ondanks al deze goede zaken schijnen er altijd nog 430.000 huishoudens in de problemen te komen ivm de kosten stijgingen.
  Meer...

  Kinderopvang flink duurder.

  Heel veel kinderopvangcentra verhogen hun tarieven met ca 10 percent, wat momenteel neer komt op net iets minder dan de huidige inflatie. Op basis van voorspellingen van het Centraal Planbureau (CPB) bepaalt het kabinet de hoogte van de kinderopvangtoeslag. Alleen was dat in maart en toen was de raming fors lager dan de huidige inflatie.

  Meer...

  Kabinet wil 2 kerncentrales bij Borssele bouwen.

  Minister Rob Jetten van Klimaat en Energie kwam op 9 december 2022 met de mededeling dat de twee nieuwe kerncentrales die het kabinet wil bouwen in Borssele komen. De maasvlakte bij Rotterdam wordt de back-up als het in Borssele niet kan.
  Het definitieve besluit zal echter pas over anderhalf tot twee jaar vallen.

  Meer...

  Tags

  Financiele informatie

  Kosten nieuwe kerncentrales.

  De kosten voor de bouw van de nieuwe kerncentrales wordt compleet uit zijn verband getrokken. Het kabinet Rutte4 belazerd de Nederlandse bevolking met open ogen. De bouw van kerncentrales in Finland, Frankrijk en Engeland bewijst dit.
  Meer...

  Uitspraak over salarisverlaging V&D pas in mei.

  Definitieve duidelijkheid voor de werknemers over de eenzijdig aan gekondigde salaris verlagining door V&D zal nog even op zich laten wachten. Het hoger beroep door V&D aangespannen naar aanleiding van de verloren rechtzaak dient op 27 mei. Het gerechtshof zal na behandeling op 27 mei een uitspraak doen, waarschijnlijk begin juni.
  V&D kondigde ......
  Lees meer

 •   Binnenlands nieuws        
 •   Het Nederlandse economische nieuws